Hvad er en askespredning?
Når man vælger at blive bisat, så opstår der også en mulighed, for det der kaldes en askespredning. Det vil sige, at du kan få din aske spredt over åbent hav eller fjord.
Hvad er en askespredning?
Når man vælger at blive bisat, så opstår der også en mulighed, for det der kaldes en askespredning. Det vil sige, at du kan få din aske spredt over åbent hav eller fjord. Hos Wensien oplever vi også nogle gange, at det er afdødes ønske at blive askespredt. Når du får spredt din aske, så betyder det også, at du ikke skal bruge et gravsted på kirkegården og ej heller en gravsten. Valget om askespredning er tit truffet ud fra nogle personlige eller særlige tilhørsforhold. Måske har afdøde haft en særlig tilknytning til havet – det kunne være som fisker eller sejler – eller til et sted tæt på vandet, hvor der er tilbragt meget tid og dermed også mange minder.
Hvor må min aske spredes ud?
Lovgivningen siger, at asken må spredes ud over havet, i fjorden eller i en bugt – altså over åbent vand. Det er ifølge lovgivningen ikke tilladt at sprede asken i en sø eller på landjorden. Du kan derfor ikke få spredt din aske over eksempelvis Nationalpark Thy.


Hvordan sikrer jeg mig, at min aske bliver spredt det sted jeg ønsker?
Hvis dit ønske er, at din aske skal spredes et bestemt sted og det er i forening med gældende lovgivning, så kan du sikre dit ønske ved at skrive det ned på et stykke papir, hvor du angiver dit navn, adresse og cpr-nummer og selvfølgelig allervigtigst din underskrift samt dato. Det betyder, at begravelsesmyndigheden som skal godkende dødsanmeldelsen, kan se at det var dit eget ønske og der kan derfor ikke opstå tvivl. Har du ikke nedfældet noget på skrift, men blot fortalt det til dine nærmeste pårørende, så er det begravelsesmyndigheden der skal træffe beslutningen om askespredning. Dette bliver afgjort ud fra en samtale med dine pårørende, hvor de skal begrunde hvorfor askespredning var dit ønske. Det betyder også, at det ikke automatisk udløser en godkendelse. Hvis du i forvejen har gjort brug af Min Sidste Vilje for at nedfælde dine ønsker til din sidste rejse, så tager den også højde for dit ønske om askespredning. Der kan du nemlig afkrydse det og samtidig angive hvor du ønsker asken skal spredes. Samtidig kan du give tilladelse til, at vi må registrere det elektronisk og dermed give os adgang til dine ønsker, den dag du dør. Hvis du benytter Min Sidste Vilje (der er gratis), så er du også sikker på, at dit ønske kommer frem, den dag du dør. Du er altså ikke afhængig af, at nogen skal finde en fysisk seddel i en skuffe, kommode eller lignende, for at kende til dine ønsker.
Kan min aske blive delt?
For nogle pårørende kan tanken om, at der ikke er et gravsted, være svært at forholde sig til. Derfor kan du, for at imødekomme både askespredning og gravsted på kirkegården, ønske at få din aske delt. Det betyder, at den ene halvdel af asken kommer i en urne og nedsættes på jeres ønskede kirkegård og den anden halvdel af asken kommer i en urne, der må bruges til askespredning. Som nævnt tidligere, så er også dette en god ting at få skrevet ned, så der ikke er tvivl. Askedeling kan ikke godkendes af præsten. Der skal sendes en ansøgning til Stiftet, som hører til under Kirkeministeriet. Vi hjælper dig selvfølgelig med at sende ansøgningen afsted, så vi kan få det godkendt hurtigst muligt. Ansøgningen skal være godkendt og vedhæftet til begravelsesmyndigheden, som skal godkende dødsanmeldelsen – der skal altså forelægge en godkendelse INDEN der kan afholdes selve bisættelsen. Hos Wensien er både rådgivning og assistancen til ansøgningen indeholdt i vores almindelige honorar og det koster derfor ikke ekstra.

Regler indenfor askespredning
Må jeg?
Sætte urnen i vandet?
NEJ – den skal med hjem efter askespredningen har fundet sted og smides ud i den rette affaldsbeholder, afhængig af hvilken urne der er brugt.
Må jeg?
Få asken spredt over vand?
JA – men det være sig hav, fjord eller bugt – altså udelukkende åbent vand.
Må jeg?
Lad urnen stå hjemme?
NEJ, uanset om urnen er tom eller ej, så må urner ikke stå hjemme på hylden. Du må dog godt opbevare urnen forsvarligt derhjemme, i kort tid op mod selve askespredningen.
Må jeg?
Få halvdelen af min aske spredt og den anden halvdel på kirkegården?
JA, det er også en mulighed – der skal dog søges om tilladelse hos Stiftet, som hører til under Kirkeministeriet.
Er der krav til urnen ved askespredning?
Der er som udgangspunkt ingen krav til urner der skal bruges til askespredning. Der findes dog urner, der er lavet nøjagtigt til formålet og som vi sælger her hos Wensien. Det er urner, som er lavet i pap. Det gør det nemt for dig, når du skal sprede asken, da du blot skal prikke hul i det markerede felt i bunden af urnen og så kan du på sikker vis strø asken ud. Der kræves derfor ingen værktøj eller lignende. Det er samtidig vigtigt at præcisere, at begravelsesloven udtrykkeligt foreskriver at det er asken man spreder over åbent hav eller fjord og derfor er det IKKE lovligt i Danmark at nedsænke urnen i vandet. Heller ikke urner der opløses i vand og som kan være godkendt i andre lande Efter askespredningen skal den valgte urne med hjem og bortskaffes. Endnu en af fordelene, ved at vælge en askespredningsurne er, at den kan tages med tilbage og bortskaffes i din almindelige affaldsbeholder til pap/papir.
Hvem spreder asken?
Det er som udgangspunkt de pårørende der skal varetage opgaven med at få spredt asken, når de har fået udleveret urnen. Når askespredningen finder sted, er det vigtigt, at det ikke vækker opsigt eller er til gene for andre – man skal altså vise hensyn til evt. andre. Her hos Wensien kan vi være behjælpelig med båd og sejlads gennem privat fisker, hvis der er brug for det. Der vil være en udgift til fiskeren og dagsprisen fastsættes udelukkende af fiskeren selv.
